Scurt istoric al Filialei Alba-Hunedoara a USR

Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a fost întemeiată ca urmare a deciziei Consiliului Național al U.S.R. din data de 27 octombrie 2006. Filiala a început să funcționeze instituțional din luna octombrie 2006, când au fost alese organele de conducere (la 17.11.2016); în funcția de președinte fiind votat domnul Aurel Pantea, poet, prozator, critic literar. Inițiativa întemeierii acestei instituții, deja prestigioase, a avut-o domnul președinte al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Prin întemeierea acestei filiale, la care au contribuit Consiliul local Alba (primar Mircea Hava) și mai ales Consiliul Județean Alba (președinte Ion Dumitrei), care au asigurat un sediu înzestrat logistic impecabil, viața culturală a zonei a cunoscut totala libertate a exprimării. Miza întemeierii acestei instituții a fost și este evidențierea potențialului creator din zona Alba-Hunedoara. Merită subliniat dialogul fructuos al domnului președinte Ion Dumitrel cu domnul Nicolae Manolescu, în fondarea filialei noastre.

Istoric1
Istoric2

De-a lungul anilor, care au trecut de la întemeierea ei, filiala și-a demonstrat eficacitatea în primul rând prin organizarea unor evenimente culturale la nivel național: Colocviile Romanului Românesc Contemporan, Colocviile Tinerilor Scriitori, Vârstele poeziei, Gala Poeziei Române Contemporane. Asemenea evenimente culturale majore au avut și au darul să-i mobilizeze pe cei mai reprezentativi scriitori din toate generațiile, incluzând aici firește, în primul rând, scriitorii din Filiala Alba-Hunedoara.

Deși filiala noastră e relativ mică, e considerată drept una dintre cele mai vizibile și mai active pe plan național. Merite deosebite, în acest sens, au avut în afara evenimentelor majore, pomenite mai sus, lecturile publice susținute de unii membri ai filialei, lansările de carte, întâlnirile cu cititorii pe diverse teme etc. Forma supremă a activității filialei noastre include și redactarea, și editarea revistei de cultură DISCOBOLUL, revistă care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

Conducerea Filialei Alba-Hunedoara a USR

Cornel NISTEA

Cornel NISTEA

președinte