Marcel VIȘA

S-a născut în orașul Abrud, în 19.12.1983. A urmat cursurile Colegiului H.C.C. din localitate. În prezent, locuiește în Alba Iulia, unde lucrează în cadrul armatei. A publicat poezie în revistele: „România literară”, „Familia”, „Steaua”, „Discobolul”, „Hyperion” etc. În 2017 a debutat cu volumul de poeme intitulat „dumnelike”, la Editura Cartea Românească.

A obținut premiul Maratonului de poezie organizat, în 2017, de către Uniunea Scriitorilor din România, la Casa de Creație de la Neptun. În noiembrie 2017 a participat, la recomandarea președintelui Uniunii Scriitorilor din România, dl. Nicolae Manolescu și la invitația Institutului Cultural Român, la Târgul Internațional de Carte „TUYAP” de la Istanbul, unde a avut o lectură din poemele sale în fața publicului prezent. La începutul anului 2018 a fost nominalizat pe lista scurtă a Premiul Eminescu „Opus Primum”. Pe 15 ianuarie 2018, la Botoșani, în cadrul Galei Premiilor Eminescu, i-a fost decernat premiul Editurii Cartea Românească pentru debut în poezie.

A fost nominalizat la premiile U.S.R. pe anul 2018, secțiunea debut. A obținut premiul pentru debut al Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România. Mai 2018- a obținut trofeul concursului „Omul Anului”, inițiat de Statul Major al Forțelor Terestre, la Secţiunea Presă, film şi literatură. În luna mai 2019 a înființat cenaclul online „Jurnal poetic”, în cadrul căruia tot mai mulți tineri își expun creațiile. În 25 iunie 2019 a citit la Cluj, în cadrul cenaclului UBB, la invitația poetului Ion Mureșan.

Din 2017 participă, atât pe cont propriu, cât și alături de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba la, promovarea lecturii prin școli. Tot alături de această instituție, a colaborat la organizarea festivalului de poezie Alba Iulia Stand-Up Poetry. La propunerea președintelui Filialei Alba-Hunedoara a U.S.R., dl Cornel Nistea, a colaborat, începând cu anul 2018, la organizarea Colocviilor Tinerilor Scriitori, care se desfășoară în fiecare an la Alba-Iulia. În 2020 a citit la Gala Poeziei Române Contemporane, a X-a ediție, organizată la București, de Institutul Cultural Român și Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Din decembrie 2021 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara.

Membrii filialei