născută la 21 august 1952, în Bistrița; poetă. A urmat cursurile de semiotică la Univ. Americano-Română). „Revenirea în poezie a Adrianei Barna, prin Lentile de contact. Poeme în proză însoţite de comentarii şi audiobook (Bistriţa, Ed. Charmides, 2011, 100 p.), înseamnă întoarcerea într-un loc pe care nu l-ai părăsit niciodată. Dacă vorbesc aici de întoarcere este doar pentru că, natură discretă şi ezitantă mai mult decât se obişnuieşte, autoarea îşi dă la tipar poemele după ere geologice.
Debutul cu Manual de supravieţuire (1994) a fost urmat de scrierea, în timpi dilataţi, a următoarei cărţi, Respiraţie gură la gură, oferită de Ed. Cartea Românească în 2002, într-un moment care, coincizând cu o criză managerială ce a condus în cele din urmă la «absorbirea» faimoasei case editoriale de Polirom-ul ieşean, a însemnat amânarea definitivă a apariţiei. Între timp însă, Adriana Barna a publicat două piese de teatru (Concurs de împrejurări şi Arcimboldo &Comp., 1999) şi a fost prezentă în antologia de poeme româneşti în proză tipărită la Polirom de Adam Sorkin (2001).
Iată însă că, după un ocol de şaptesprezece ani bătuţi pe muchie, lirica Adrianei Barna ajunge din nou la cititor, însoţită fastuos de un CD şi, în secţiune aparte, de comentariile la poemele postate pe internet de cititorii din cadrul Reţelei literare puse pe picioare de Gelu Vlaşin. Cartea este, prin urmare, concepută în ton cu explozia multimediatică actuală, permiţând trei trepte ale savurării ei: via internet, în volum şi în format audio. Câştigă poezia astfel? Fără îndoială că da, măcar ca forţă de transmitere, ca şansă de a ajunge la public.
Lăsând deoparte consideraţiile referitoare la biografie, împrejurări literare şi vehicule de transport liric, mă grăbesc să constat că poemele în proză ale autoarei au, fiecare, parcă, un nucleu epic propriu.”
(Ovidiu PECICAN)