EVU EUGEN

evunăscut pe 10 septembrie 1944, în Hunedoara. Poet, prozator, publicist, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Alba-Hunedoara din România, din 1979, titularizat 1990;

Activitatea literară: Debutează în revista „Familia”, în anul 1970; Editorial, a debutat, prin concurs, în anul 1974, la Editura Facla din Timișoara, în volumul Toate iubirile, prezentat de Ștefan Aug. Doinaș. Fondator al publicațiilor literare: „Provincia - Vitraliu hunedorean”, care ulterior si-a schimbat denumirea in „Provincia Corvina”; „Kilometrul zero” – „Constelația Dragonului” (în colaborare cu V. Bârgău); „Sider – Semnal”; „Provincia Corvina” (1997), și „Semne” (1998). A publicat 26 de volume de poezie, eseu, jurnale, literatură pentru copii numeroase articole, studii, cronici literare și de artă, interviuri în reviste de cultură și de artă, în ziare locale și centrale. Primește diploma de „Cetățean de Onoare al Municipiului Hunedoara”.

Premii culturale, selectiv: Peste 50 de premii naționale. Laureat I și II la: poezie, teatru poetic, teatru scurt, teatru pentru copii (creație și regie) televiziunea din București, Radiodifuziune. Premiul național al tineretului, pentru poezie și reportaj al TVR, 1986; Trofeul „Micului Cititor” (Deva, 1997). „Premiul Special”, la Salonul Internațional de Carte de la Oradea, pentru volumul Grădinile semantice (1999). Premiul Salonului și Târgului de carte, Deva (1998). Premiul „Novalis Kreis” - Literatur und Muzik, Munchen, Germania, decernat de un juriu germano-român, președinte: Robert Stauffer, președintele Uniunii Scriitorilor Germani din Bavaria, pentru cartea Grădinile semantice (2000). „Diploma de Onoare” a Universității din New-Mexico, decernată de International Association of Paradoxism (2001). „Premiul special al juriului pentru poezie”, la Festivalul Internațional de Poezie, Deva, 2001. Premiul Societății Scriitorilor Francezi pentru autorii din est (Euro-Poesie) (2002). Premiul pentru poezie al Academiei de Știință, Literatură și Artă, Oradea (2002); Premiul Special al ASLA și Academiei Romano-Americane The 27th Anual ARA Congres (2002). Premiul Universității Oradea și Congresului Româno-American, 2005 ș.a. Alte recunoașteri și distincții obținute: Medalia de Argint la Capranica, Roma, în cadrul concursului „Coppa d’Oro”, pentru poezie; Premiul internațional II Convivio, la Giardini Naxos, Sicilia, pentru poezie (la două ediții). Premiul de argint pur la concursul internațional „II Sentiero dei Briganti”, Cellere, Italia, 2007. Premiul internațional de Consacrare, Italia, 2011, pentru volumul Beția de timp, secțiunea scrittori stranieri; Premiul internațional Victor Frunză, Târgoviște, pentru vol. Psihoteca, 2011; Gran Premio Simone Lorici, Academia Francesco Petrarca, 2012. Premio alla Carriera, Vatican- Italia Santa Rosa, Viterbo, 2012 etc. Este titrat onorific academic la Academia Internațională ASLA, Oradea, fondator; Accademia Internazionale II Convivio, Italia; Academia de Poezie Contemporană - Ploiești; membru fondator al Societății Ziariștilor Români (SZR) din 1990; consilier și fondator al unor Asociații culturale, membru în colegiile unor reviste din țară și occident etc. Este antologat în marile dicționare românești și în Storia della Letteratura - poeti nel mondo di Paolo Borruto, vol I și II. Inclus în Dicționare europene și în antologii române și internaționale.

Membrii filialei