DĂNCILĂ GHEORGHE

dancilanăscut în 1940, luna iunie, 12, la Răchita, județul Alba.  Studii: Facultatea de filologie Cluj Napoca. Debut literar în „România literară”, 1981. Debut în volum: Muntele cu zei 1995, volum care câștigase inițial concursul de debut la Cartea Românească (Cornel Popescu) și publicat ulterior la Ed. Universul Școlii.

Colaborări: „Luceafărul”, „Transilvania”, „Discobolul”, „Contemporanul”, „Tribuna”, „Vatra” (cu poezie); a mai publicat în ziarele „Unirea” și „Ardealul”. A fost prezent în volume colective: Poarta inimii, Cântece de duminică etc. 

Alte volume de poezie: Pasul de fiară, Scara la cer, Drumuri spre rai, Ieșirea din cerc, Plângerile lui Iov, Grădina de îngeri, Liniștea cu sfinți, Cireșii cu ispite, Țara cu prooroci, Dans de paparude, Cetatea cu orbi, Noaptea cu vâlve, Căutătorul de comori, La porțile cerului, Cântece din Sodoma, Drumul spre Damasc, Vânare de vânt, Ritual de exorcizare, La nord de tristețe, Bolnav de clipă, Graffiti pe ziduri de celuloză, Tăblițe de lut, Jocul cu echinoxuri.

Cărți pentru copii: Poveste cu pui de păsări, Corabia lui Dumnezeu. Traduceri: Omar Khayyam, Catrene; W. Shakespeare, Sonete; P. Verlaine, Cântece saturniene; A. de Vigny, Poeme; S. Esenin, Harmonica năzdrăvană. Volume selective din creația proprie: Cartea lui Iov, Vraja sublimei nerușinări, La marginea cerului, Prin Africa inimii.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara. A obținut premiul de poezie al revistei „Discobolul” (2008) și premiul de poezie al USR Filiala Alba-Hunedoara pe anul 2009.

Membrii filialei