• Home
  • Știri
  • Gala Poeziei Române Contemporane, la Centenar

Gala Poeziei Române Contemporane, la Centenar

Ajunsă la a XIII-a ediție, Gala Poeziei Române Contemporane e un regal de poezie inițiat de Uniunea Scriitorilor din România la propunerea domnului Nicolae Manolescu, care și-a derulat prima ediție în 2011, în sala mare a Ateneului Român, regal poetic la care au participat 26 din cei mai apreciați poeți de azi.

A fost un excelent prilej ca istoricul și criticul literar Nicolae Manolescu să întrebe dacă în zilele noastre „mai e nevoie de poezie”, ca tot domnia-sa să răspundă: „Poezia spune pe limba ei ce nici o altă limbă n-o poate spune. Poetul ne spune ceva esențial”, ca în furtuna de aplauze ale celor 800 de spectatori să confirme că literatura română are o voce puternică, cu foarte mulți receptori. După un asemenea succes de public, era greu de imaginat că acest regal poetic anual ar putea trece munții, iar Alba Iulia să devină, în anii următori, locul preferat de desfășurare a Galei poetice, mereu undeva în interiorul cetății, în incinta sau în vecinătatea Muzeului Unirii, iar acum, la Centenar, iubitorii de poezie vor putea trăi emoția recitalului liric sâmbătă, 24 noiembrie 2018 începând cu orele 11 în incinta Muzeului Principia din Alba Iulia. Minunea s-a putut petrece în urma unei oferte a domnului Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, de a finanța Gala prin intermediul Filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la care domnul Nicolae Manolescu a marșat.

La evenimentul de sâmbătă, 24 noiembrie 2018, vor citi sau recita din creațiile lor poeții: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Dinu Flămând, Ioan Moldovan, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu, Eugen Suciu.

Cei prezenți la Gală vor beneficia de un recital muzical susținut de violonistul Liviu Cernat, pianistul Ovidiu Pârjol și soprana Raluca Lucia Cîmpean. N-ar fi exclus ca unii dintre poeți prezenți să dea și autografe.

Cornel Nistea

 

gala poeziei 2018